هیستروسکوپی و لاپاروسکوپی چیست؟

لاپاروسکوپی و هیستروسکوپی

با توجه به امکانات و تجهیزات پیشرفته مرکز باروری رایان ) امکان جراحی های پیشرفته تشخیصی و درمانی زنان و درمان ناباروری از جمله اعمال هیستروسکوپی و لاپاروسکوپی در این مرکز امکان پذیر میباشد

هیستروسکوپی چیست؟

هيستروسكوپی نوعی عمل جراحی است كه طی آن يك تلسکوپ (ابزار میله‌ای شکل که در انتهای آن یک دوربین قرار دارد) وارد رحم شده و حفره داخلی رحم به ‌وسيله آن بررسی می‌شود. با این روش می‌توان شرايط غيرطبيعی رحم را تشخيص داد كه عبارتند از:

ميوم‌های زيرمخاطی (داخل رحم‌)

چسبندگی ديواره‌های رحم به هم‌

پوليپ‌

وجود ديواره داخل رحمی

ناهنجاریهای مادرزادی رحم‌

بدین ترتیب می‌توان گفت هیستروسکوپی یک روش تشخیصی- درمانی است که در بیماری‌های زنان و نازایی کاربرد دارد.

در چه مواردی هیستروسکوپی انجام می‌شود ؟

درموارد زیر ممکن است پزشک انجام این عمل را توصیه نماید:

خونریزی غیر طبیعی (خون‌ریزی‌های شدید و یا طولانی رحم، خون‌ریزی‌های بین دو پریود و خون‌ریزی پس از یائسگی)

پریودهای نامنظم

دردهای شدید رحمی

سقط مکرر جنین

درمان ناباروری

برداشتن پولیپ‌های رحمی و انواعی از فیبروم‌ها

در موارد ناباروری، هیستروسکوپی جهت یافتن علت ناباروری و برطرف کردن چسبندگی‌های رحمی کاربرد دارد. سپتوم یا دیواره داخل رحمی، عامل مهمی در ایجاد سقط مکرر در بسیاری از بیماران می‌باشد که توسط هیستروسکوپی قابل تشخیص و درمان است.

عمل هیستروسکوپی چگونه انجام می‌شود؟

عمل هیستروسکوپی یک جراحی کوچک است که تحت بی‌حسی موضعی یا بیهوشی سبک صورت می‌گیرد. اولين قدم در هيستروسكوپی باز كردن دهانه رحم به كمك يك ‌سری وسايل گشادكننده است‌. پس از باز شدن مجرای دهانه رحم‌، هيستروسكوپ را كه به‌صورت يك تلسكوپ کوچک مجهز به فیبر نوری است از دهانه رحم‌ عبور داده و در قسمت تحتانی رحم قرار می‌دهند. سپس يك مايع شفاف (‌مانند سرم فیزیولوژیک، هيسكون يا گليسين) یا گاز دی اکسید کربن را به كمك وسيله ‌مخصوص به داخل رحم وارد می‌کنند.

اين مايع يا گاز، حفره رحم را متسع كرده‌، خون و ذرات اضافی را دور كرده و اين امكان را برای پزشک فراهم مي‌آورد تا مستقيماً ساختمان داخلی رحم را مشاهده نمايد. به اين ترتيب، پزشک معالج می‌توانند تشخيص خود را قطعي نمايد، نمونه‌های مورد نظر خود را بگيرد و روش‌های درمانی مورد نياز بيمار را اعمال کند و انواع گوناگون جراحی‌ها را انجام دهد. بنابراین هيستروسکوپی، هم به عنوان روش تشخيصی و هم درمانی به کار می‌رود.

مزایای انجام عمل هیستروسکوپی چیست؟

يكي از عمده‌ترين فوايد هیستروسكوپی علاوه بر تشخيص دقيق ‌بيماری اين است كه می‌توان در همان زمان به كمك عمل هیستروسکوپی درمانی، آن ضايعه را ترميم و اصلاح نمود.

در مقايسه با عمل جراحی باز اين روش دارای مزايای بسيار است. به عنوان مثال کاهش درد، کاهش زمان بهبودی، کاهش چسبندگی، صرفه جویی در هزینه، کاهش خونریزی و احتمال عفونت و عدم نیاز به بیهوشی عمومی. در گذشته تشخیص و اصلاح بیماری‌های زنان به جراحی‌های بزرگ و بستری شدن احتیاج داشت ولی لاپاراسکوپی و هیستروسکوپی باعث شده است که پزشکان این اختلالات و ضایعات را به طور سرپایی تشخیص داده و درمان کنند.

انجام این عمل ممکن است چه عوارضی داشته باشد؟

عوارض هیستروسکوپی بسیار نادر بوده و به ندرت تهدید کننده است. یکی از آن‌ها، سوراخ شدن رحم است. اما معمولاً سوراخ ایجاد شده خودبه‌خود ترمیم می‌شود و اغلب احتیاج به جراحی ترمیمی ندارد. عوارض دیگر، مربوط به محلول مصرف شده برای باز کردن رحم می‌باشد که شامل اختلالات تنفسی، اختلالات انعقادی، کاهش حرارت بدن و واکنش‌های شدید آلرژیک می‌باشد. عوارض مربوط به هیستروسکوپی درمانی شامل صدمه به اندام‌های داخل شکمی و خونریزی بوده که بسیار نادر است. بعد‌ از انجام هیستروسکوپی، ممکن است برای چند روز ترشح واژینال و درد وجود داشته باشد. نزدیکی برای چند روز و تا زمانی که خونریزی وجود دارد ممنوع است و فعالیت طبیعی جسمانی در عرض 2-1 روز پس از آن برقرار می‌شود.

لاپاراسکوپی

لاپاراسکوپی