منظور از کم تحرکی اسپرم چیست؟

منظور از تحرک اسپرم در آزمایش اسپرم حرکت مؤثر اسپرم‌ها می‌باشد که در باروری بسیار اهمیت دارد زیرا اسپرم باید بتواند در دستگاه تناسلی زن به سوی تخمک حرکت کند و آن را بارور نماید. حرکت اسپرم معمولاً به سه صورت پیشرونده یا غیرپیشرونده یا بی تحرک می‌باشد . برای سلامت باروری مردان، اسپرم‌ها باید تعداد، شکل و حرکات طبیعی داشته باشند. برای تحقق بارداری باید حداقل ۳۲ درصد اسپرم‌ها حرکت پیشرونده یا ۴۰ درصد حرکات پیشرونده و غیرپیشرونده داشته باشند. عواملی مانند عفونت، سرطان بیضه، جراحی بیضه، مشکلات مادرزادی بیضه، بیضه‌ی پایین نیامده، صدمه به بیضه، استفاده‌ی طولانی مدت از داروهای کورتونی، واریکوسل، مشکلات هورمونی، بالا بودن دمای بیضه و عوامل ژنتیکی در کم تحرکی اسپرم‌ها مؤثر هستند. دخانیات، موادمخدر و بعضی داروها می‌توانند بر کیفیت اسپرم تأثیر بگذارند. راه های بهبود تحرک اسپرم عبارتند از: • اگر مشکلات ژنتیکی و یا فیزیکی علت کم تحرکی اسپرم نباشد، می‌توانید با اصلاح شیوه‌ی زندگی، اجتناب از سیگار کشیدن و مصرف مواد مخدر و الکل کیفیت اسپرم را بهبود بخشید؛ • دمای مطلوب برای تولید و تحرک اسپرم کمی پایین‌تر از دمای بدن است. بنابراین اجتناب از پوشیدن لباس زیر سفت، نایلونی و شلوار جین یا کتان ضخیم، خودداری از کارهایی که با دمای بالا سروکار دارند و خنک نگه داشتن بیضه ها به این امر کمک می‌کند؛ • کاهش وزن، تمرین های ورزشی منظم، افزایش سطح ویتامین D و کاهش استرساز طریق افزایش هورمون تستسترون می توانند باعث افزایش تحرک اسپرم شوند؛ • مصرف ویتامین‌ها مخصوصاً ویتامین‌های A،E وC، اسیدفولیک، سلنیوم، اسیدهای چرب امگا ۳ نیز ممکن است کمک کننده باشد؛ • اگر مشکلات هورمونی مطرح باشد، برخی داروهای هورمونی که به دستور پزشک تجویز می‌شوند می‌توانند به تحرک اسپرم کمک کنند؛ واریکوسل شایعترین علت اختلال ناباروری در مردان است و اگر علت کم تحرکی واریکوسل باشد در صورتی که مراجعه با تاخیر نباشد پس از عمل شرایط بیضه و باروری نرمال خواهد شد. و در نهایت اگر تحرک اسپرم با موارد فوق بهبود نیافت برای تحقق بارداری می‌توان از IUI و IVF استفاده کرد.

تنبلی تخمدان یا سندروم تخمدان پلی کیستیک

تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک (Polycystic ovary syndrome) چیست؟ تنبلی تخمدان وضعیتی است که باعث بی نظمی دوران عادت ماهانه، جوش های چرکی (آکنه)، پوست چرب، رشد موهای زائد صورت و بدن ، یا ریزش موهای سر میگردد. در چنین وضعییتی حاملگی میتواند به سختی انجام شود. سندرم تخمدان پلی کیستیک گاهی اوقات به نام (polycystic ovary syndrome) PCOS یا (polycystic ovary) PCO خوانده میشود ❓❓❓علل سندرم تخمدان پلی کیستسک چیست؟ در این بیماران، کارکرد تخمدانها طبیعی نیست و هورمون تستوسترون بیش از حد تولید میکنند. تستوسترون هورمون مردانه است ولی در زنان نیز وجود دارد. بصورت طبیعی، تخمدان زنان مقادیر اندکی از آنرا ترشح میکنند ولی در سندرم تخمدان پلی کیستیک تولید آن افزایش می یابد. حدود یکبار در ماه، تخمدان زنان ساختمانی را میسازد که تخمک نارس یا فولیکول نام دارد . همچنان که فولیکول رشد میکند، هورمون آزاد میکند، سپس تخمک رسیده را آزاد میکند، به این روند تخمک گذاری میگویند. ولی در زنان مبتلاء به سندرم تخمدان پلی کیستیک، تخمدانها به جای تولید یک تخمک رسیده، تعداد زیادی فولیکول ریز میسازند، تعادل هورمونها بهم میخورد، تخمک گذاری ماهانه انطور که انتطار میرود اتفاق نمی افتد. 🔶️🔶️نشانه های سندرم تخمدان پلی کسیتیک چیست؟ زنان با چنین وضعیتی ممکن است: ✅ کمتر از ۸ قاعدگی در سال داشته باشند. ✅ موهای ضخیم و تیره در محلهائی که فقط در مردان چنین موهائی رشد میکنند، مثل لب فوقانی، چانه، دو طرف صورت، قفسه سینه و شکم رشد میکنند. ✅ افزایش وزن و چاق شدن ✅ آکنه دارند (پوست چرب و جوش چرکی روی صورت ✅ ریزش موهای سر با الگوی مردانه ✅ ممکن است برای باردارشدن با مشکل مواجه شوند و نیاز به استفاده از دارو داشته باشند.

ادامه مطلب

بارداری مولار یا در اصطلاح عامیانه، بچه‌ خوره، چیست؟

اگر هنگام لقاح و بارورسازی تخمک، مشکلات کروموزومی خاصی وجود داشته باشد، حاملگی مولار رخ می‌دهد. یعنی یا تخمک بارورشده اصلاً به جنین تبدیل نمی‌شود یا رشد ناقص و ناهنجاری خواهد داشت. بارداری مولار ممکن است به صورت کامل یا جزئی باشد. در بیشتر موارد بارداری مولار کامل، تخمک بارور، دو نسخه از کروموزم‌های پدر را داراست و در عوض، هیچ کروموزومی از مادر را ندارد. در این حالت، جنین، ساک حاملگی و جفت طبیعی تشکیل نمی‌شود بلکه جفت به توده‌ای از کیست‌هایی تبدیل می‌شود که شبیه به یک خوشۀ انگور هستند. در بارداری مولار جزئی، معمولاً تخمک بارور دو نسخه از کپی کورموزم‌های پدر و یک نسخه از کروموزم‌های مادر را دارد و در این حالت، مقداری از بافت جفت و ساک بارداری، تشکیل می شود و حتی جنین یا بخشی از بافت جنین نیز شکل میگیرد، اما در بیشتر موارد به قدری غیرطبیعی است که امکان رشد و زنده ماندن نخواهد داشت. خونریزی شدید، تهوع و استفراغ شدید و دفع کیست‌های به شکل انگور از واژن، از علائم بارداری مولار است.

ادامه مطلب

سپتوم رحمی و اثر آن بر بارداری:

سپتوم به معنای دیواره است. رحم نیز مانند دیگر اعضای بدن در دورۀ جنینی شکل می‌گیرد.در حالت عادی رحم به شکلی است که دارای یک حفره است. اما گاهی در مسیر تکامل، دیواره‌ای در این حفره قرار می‌گیرد، شبیه اتاقی که یک تیغۀ اضافی در آن بکشند. این دیواره می‌تواند تمام حفره رحم به دو قسمت تقسیم کند (سپتوم کامل) یا فقط قسمتی از حفره رحم را اشغال کند. از آنجا که بافت این سپتوم و میزان خون‌رسانی آن با دیوارۀ اصلی رحم متفاوت است، محل مناسبی برای لانه‌ گزینی جنین نیست. بنابراین، وجود سپتوم در رحم از عوامل سقط مکرر جنین، به‌ویژه در سه‌ماهۀ دوم است و همچنین، حتی اگر سقط جنین رخ ندهد، خطر زایمان زودرس وجود دارد.

ادامه مطلب

آندومتریوز چیست؟

«اندومتریوز» یا رویش نابجای بافت رحم به عارضه‌ای گفته می‌شود که در آن بافتی همانند اندومتر یا پوشش درونی رحم در خارج از محدوده رحم پدید آمده و شروع به رشد کند. شایع‌ترین محل پیدایش بافت نابجای رحم، در لگن و عمدتا در تخمدان‌هاست. اما در لوله‌های رحمی، روی رباط‌های رحم، دیواره‌‌‌ی پهلویی لگن و دیواره‌ی جداکننده‌ی مقعد و مهبل نیز رشد می‌کند. اندومتریوز همچنین ممکن است در زخم‌های پس از عمل سزارین، زخم‌های ناشی از لاپاراسکوپی یا لاپاروتومی، روی مثانه، روی روده‌ی کوچک و بزرگ، آپاندیس و مقعد نیز دیده شود. این نابهنجاری به ندرت ممکن است درون مهبل، درون مثانه، روی پوست و حتی در شش‌ها، نخاع و مغز هم بروز کند.

ادامه مطلب

فیبروم یا فیبروئید رحمی در زنان

فیبروم یا غده های خوش خیم به طور معمول داخل یا بیرون رحم یافت میشوند و بسیار رایج هستند. فیبرم ها میتوانند باعث ناراحتی های مثانه یا روده خونریزی بسیار شدید یا درد شوند و محل فیبروم مشخص میکند که آیا برای بارداری مشکلی ایجاد میکنند یا خیر؟ ⬅️فیبروم هایی که خارج از رحم هستند مانند فیبروم پایه دار که با یک شاخک به رحم چسبیده معمولا مشکلی در باروری ایجاد نمیکنند. فیبرم ساب سروزال در دیواره خارج رحم رشد میکند و معمولا به حفره داخل رحم تجاوز نمیکند. ⬅️فیبروم اینترامورال درون دیواره رحم قرار دارد و میتواند در صورتی که به قدر کافی رشد کند موجب کشیدگی رحم شود. ⬅️فیبروم زیر مخاطی درون پوشش دیواره رحم رشد میکند و میتواند حفره رحمی را به قدری کوچک کند که جنین نتواند ۹ ماه در آن زندگی کند. در حقیقت ۴۰ درصد از بارداری ها در صورت فیبروم زیرمخاطی منجر به سقط جنین میشوند.

1 2 ... 4